Náš pivovar

Aký je náš pivovar?
Náš pivovar Kreuzer je typickým   domácim pivovarom  pre varenie zo základných surovín s vystavením  max. 30 L z jednej  várky. Je to nielen spôsob, ako sa dostať k vynikajúcemu pivu, ale  je to  prostriedok pre zábavu, hobby  a vlastne  aj celý životný štýl. Je to výzva pre to,  ako sa niečo naučiť, zostrojiť si a zdokonaľovať sa v tom.

História
Najväčšou motiváciou variť vlastné pivo bol poznatok a osobné skúsenosti  z naozaj  dobrých pív a pivnej kultúry predovšetkým v Nemecku a v Rakúsku. Bezosporu k tomu prispela aj “chémia” varená v priemysle a dodávaná na trh ako “pivo”. Prvý Weizen som ochutnal pred 11 rokmi počas pobytu v Nemecku a neskôr pochopil, že zháňať a voziť ho neustále z Norimberka, Bayreuthu, či z Viedne,  nemá veľkú budúcnosť.
Varením sme sa začali zaoberať v máji roku 2009 a to   “uvarením” prvého piva z koncentrátu  “Znalcuv Ležák”.  Tomuto však  predchádzala dôkladná polročná príprava a odhodlanie  čo najskôr variť pivo zo základných surovín.  Už v júli toho istého roku  sme varili prvé pivo zo základných surovín - Kreuzer Rauchbier - nadymovaný špeciál 13st.  Vybavenie bolo vcelku primitívne, ale postačujúce - 33L nerezový hrniec - už ako základ budúcej varne, drevená varecha, zavárací teplomer, kuchyňský časovač a na poslednú chvíľu zohnaný elektrický varič a veľké cedítko používané pri zabíjačkách. Nechýbala však chuť  urobiť skvelé  pivo :-))) čo sa aj podarilo! - a nás to silne povzbudilo sa homebrewingu ďalej venovať.

Vybavenie
Pivovar máme v  priestoroch, mimo iné aj pre tento účel vybudovaného záhradného domčeka. Postupne sme navrhli koncept pivovaru  a technológie, čo nám   umožňuje variť infúzne a dekokčne a robiť vrchne a spodne kvasené domáce pivá. Proces varenia  je automatizovaný  pomocou vlastného softvéru  BrewControl4Kreuzer.  


Pivá Kreuzer
Varíme pomaly už tradične :-)  Prvé jubilejné pivo je “Kreuzer Rauchbier - jubilejné”,  máme ho z roku 2010 a toho roku sme otvorili prvé naše 2-ročné pivo (Kreuzer Altbier).  V produkcii pív zo základných surovín prevažujú vrchne kvasené pivá - tmavé, polotmavé  a špeciály  ( Altbier, Klosterbier, Rauchbier, Pale Ale, Red Ale, Dunkles Weizen). Od začiatku 2011 varíme aj spodne kvasené ležiaky plzeňského  typu (tmavý, svetlý ležiak).
Celá produkcia je pre našu vlastnú, rodinnú  spotrebu a pre potešenie našich priateľov. Od r. 2010 sa úspešne zúčastňujeme degustačných súťaží : Slovak Homebrewing Star,  Pivománia,  Biela Vrana.


Pivo - história, kultúra a životný štýl
Dobré pivo si  právom zasluhuje takú pozornosť ako víno, káva, čaj, destiláty, syry, či iné pochutiny. Má nesmierne bohatú a zaujímavú históriu. Je neoddelitelne spojené s našou kultúrou - krajinou, ľuďmi, gastronómiou a zvykmi. Pivo a jeho pitie má svoje pravidlá,  zákony a zvyklosti.  To všetko spoznať a vedieť je veľmi zaujímavé.

Výroba dobrého piva  je zručnosť a veľké umenie. Domáce podmienky umožňujú experimentovať a preto pre homebrewara je priam zaväzujúce  robiť naozaj iba skvelé pivo.
Pivo a jeho výroba spája : rodinu, ktorá spolupracuje, pomáha si pri varení, sleduje čo sa deje - raduje sa keď sa vydarí,  je prvým neúprosným kritikom; priateľov, ktorým môžeme podarovať niečo orginálne a potešiť sa, keď im naše pivo zachutí ;a rovnako kamarátov homebrewárov, ktorí vedia snahu veľmi oceniť a sú tí najcenejší  hodnotitelia, ale aj skrytí rivali.  

Copyright © Kreuzer   2012