Typ pivovaru
Kreuzer je  spádový, dvojnádobový  mikropivovar s nerezovou varnou nádobou o objeme 30 L,   a scedzovacou nerezovou termo-nádobou  v objeme 40 L.  
Miešanie je zabezpečené pomocou elektrického miešadla vo varnej nádobe, ohrev je elektrický, pomocou 2000W varnej platne.
Teplotu  sníma elektronický teplomer na báze teplotného senzora  DS18S20  a riadenie procesu varenia zabezpečuje systém BrewControl4kreuzer. Program  je  vytvorený pre univerzálne použitie, pre infúzne a dekokčné varenie.  Beží  na PC, alebo notebooku, pod operačným systémom MS Windows. Elektrické okruhy sú  ovládané pomocou spínacej elektroniky.  
Prečerpávanie diela je cez prepad,  čerpanie sladiny a mladiny je zatiaľ  manuálne. Pripravuje sa však  automaticky riadené prečerpávanie a spätné čerpanie pomocou pumpy. Mladina je  chladená pomocou doskového chladiča.
Kvasenie prebieha v kvasnom tanku  s tepelnou izoláciou v objeme 26L (vrchné kvasenie). Teplota  kvasenia je udržiavaná pomocou termostatu a elektrického ohrievača. Na spodné kvasenie sa využíva termonádoba scedzovacej pánve. Stáča sa do fliaš, príp. do KEG súdkov.
Technický koncept pivovaru vychádza z variability, podľa postupnosti vývoja  od  jednoduchej “manuálnej” verzie - využívajúc bežné, domáce  potreby a spotrebiče,   cez poloautomatické riadenie varenia prostredníctvom termostatu a miešadla, až po plne  automaticky riadený systém s iba nevyhnutným zásahom sládka počas varenia (scedzovanie, vykrápanie a pod.).
Vybavenie pivovaru umožňuje variť infúzne a dekokčne.   
 
Technológia

Copyright © Kreuzer   2012