Kreuzer -novinky
Biela Vrana 2013 Košice (22.03.2013)
Na druhom ročníku slovenskej degustačnej súťaže Biela Vrana 2013, ktorý sa uskutočnil  na začiatku Februára 2013 boli naše pivá Russian Imperial Stout a Sahti ocenené bronzovou šiškou.   Ani  teraz sme neočakávali  veľké umiestnenie, lebo obe pivá boli príliž mladé.
Biela Vrana potvrdila svoju veľkú ambíciu  a stala sa prestížnou súťažou pivných  špeciálov  s medzinárodnou účasťou na Slovensku.  



Slovak Homebrewing Star 2012 (25.05.2012)
Ocenenie na  4. ročníku prestížnej medzinárodnej degustačnej súťaže  Slovak Homebrewing Star  znamená pre nás doterajší vrchol v našom pivovaričskom snažení. Kreuzer -Tmavý Weizen  sa  stal víťazom v kategórii :  E. Pšeničné pivá bavorského typu HEFE WEISSBIER ( WEIZEN)  a s predstihom sa umiestnil na 1. mieste.

Konkurencia bola, ako vždy, veľmi ťažká. Predovšetkým prítomnosťou poľských domovaričov. Čo už býva takpovediac zvykom, no čo sa však stalo veľkým prekvapením tohoročnej SHS 2012, to boli maďarskí homebrewári, ktorí výrazne bodovali. Zlato je preto o to cennejšie.

Do súťaže sme poslali 2 pivá. Mimo “zlatého” Tmavého Weizenu aj Red Ale, kde sme tajne  očakávali umiestnenie. Tmavý Weizen bol varený v marci 2012, ako naša 21. várka.  Oproti vlanajšku, kedy Tmavý Weizen obsadil  4.miesto, sme upravili receptúru, urobili pivo s vyšším obsahom alkoholu a trocha jemnejšie. Je samozrejmé, že bol varený pomocou BrewControl4Kreuzer

Slovak Homebrewing Star je  najstaršia súťaž na Slovensku s vysokou účasťou slovenských, poľských českých a maďarských domovaričov. Koná sa už tradične počas pivných slávností pivovaru Kaltenecker v Rožňave, ako jedno z mnohých sprievodných podujatí.

Naše umiestnenie je pre nás veľkým potešením , povzbudením  ale aj záväzkom sa ďalej našemu hobby venovať.

Biela Vrana 2012 Košice (22.03.2012)
Prvý ročník slovenskej novej  degustačnej súťaže Biela Vrana 2012, ktorý sa uskutočnil  na začiatku Februára 2012 bol pre nás opäť možnosťou si preveriť  naše pivá.  Prihlásili sme Kreuzer Rauchbier  jubilejný II a Imperial Stout. Ani u jedného sme neočakávali  veľké umiestnenie, lebo obe pivá boli príliž mladé, aby mohli zabodovať. A tak vlastne prekvapením bolo, že Kreuzer Imperial Stout získal  bronzovú šišku v súťaži a teda mohli sme odísť (aspoň) s diplomom :-)). Biela Vrana má veľkú ambíciu sa stať prestížnou súťažou pivných  špeciálov  s medzinárodnou účasťou. Tzv. nultý ročník potvrdil vysoký potenciál tejto súťaže do budúcna a tak máme skoro celý rok, aby sme zabojovali v Bielej Vrane 2013.

Domovaričská Pivománia 2011 Martin (19.11.2011)
Prvý ročník slovenskej  degustačnej súťaže Domovaričská Pivománia 2011 nám priniesol veľkú odmenu v našom snažení. S pivom Kreuzer Pale Ale sme sa umiestnili na 1. mieste. Prihlásili sme ho do kategórie  “Svetlé pivá zo základných surovín do 13st. Plató”.  Ide o 12st. pivo, varené v apríli  tohoto roku, ktoré sme však nechali dozrievať až do súťaže.  Doba ležania 5 mesiacov  sa podpísala pod výrazné zlepšenie chuťových vlastností piva, čím toto mohlo zabojovať v pomerne náročnej konkurencii významných slovenských domovaričov. Pivo sme varili druhý krát v našej histórii a kým prvé bolo skôr experimentom - ale vydareným, druhá várka nášho Pale Ale  náš recept vylepšila.  
Prvý ročník súťaže sa konal  dňa 9. Októbra v Hoteli Victoria Martine.  Súťaž nás zaujala, že dáva priestor pre homebrewarov, ktorí varia zo základných surovín, vytvorením kategórií pre tento spôsob výroby piva.  Veríme, že  bude ďalší ročník, na ktorý určite pripravíme nové pivo.


Nové etikety Kreuzer (31.05.2011)
Kreuzer Pale Ale a Kreuzer - Tmavý Weizen dostali na súťaž Slovak Homebrewing Star  nové etikety vytvorené podľa vizuálu na rok 2011


Slovak Homebrewing Star (31.05.2011)
Tohoročná účasť na 3. ročníku Slovak Homebrewing Star nám priniesla 4. miesto. Kreuzer -Tmavý Weizen sa spomedzi 13 vzoriek umiestnil v prvej päťke. Varili sme ho v júli 2010. Na tento ročník súťaže  sme poslali  2 pivá :  Kreuzer Pale Ale a Kreuzer - Tmavý Weizen.  



BrewControl4Kreuzer (17.05.2011)
Po ukončení testovania je BrewControl4Kreuzer ver. 1.0. definitívne v prevádzke.
Nové pivá (17.05.2011)
V priebehu apríla a mája  sa u nás intenzívne   varilo.  Zopakovali sme Pale Ale, Tmavý Weizen a posledným bol nový Kreuzer - svetlý ležiak - májový.
Ležiaky po 3 mesiacoch (17.05.2011)  
Po 12 týždňoch sme otvorili náš druhý ležiak, spodne kvasený. Opäť prekvapilo zmenenou chuťou, zmenenou 3. mesiacom ležania. Zmizla chuť kvasenia, cítiteľná výraznejšie po 4 týždňoch a začala prevládať chuť viac korenistá. Takisto pení ešte lepšie.
BrewControl4Kreuzer (20.03.2011)
Uskutočnili sa ďalšie testy a vylepšenia. Zdokonalio sa riadenie ohrevu počas chmelovaru a doplnili sa parametre na dokonalejšie ovládanie priameho elektrického ohrevu.
Kultivácia Kvasníc (20.03.2011)  
Získali sme prvú skúsenosť s kultiváciou spodných kvasníc po odobratí z prvého kvasenia. Po 2 týždňovom skladovaní v chladničke, pri ca 7 st.C sme ich “rozbehali “ medom a zakvasili koncentrát - Pils. Pivo pekne rozkvasilo a vytváralo peknú penu.
Tmavý ležiak po 8. týždňoch (06.03.2011)  
Po 8 týždňoch sme otvorili náš druhý ležiak, spodne kvasený. Prekvapilo výrazne zmenenou chuťou, zmenenou 2. mesiacom ležania. Potlačila sa chuť kvasenia, cítiteľná výraznejšie po 4 týždňoch a začala prevládať chuť jemne korenistá. Takisto pení lepšie - vytvára peknú krémovú penu, ktorá krúžkuje pohár.

Kreuzer-BrewControl (20.02.2011)
Na svete je prvé pivo - Kreuzer Tmavý ležiak - varené pomocou  programu BrewControl4Kreuzer  ©  ver. 1.0  - programu pre automatické riadenie výroby piva  zo základných surovín. Test v reálnych podmienkach prebehol bez chyby, pričom vzniklo viacero podnetov pre zdokonalenie a vylepšenie.
Svetlý ležiak (20.02.2011)
Po 4 týždňoch sme ochutnali náš svetlý ležiak spodne kvasený. Výsledok je prekvapujúci. Je to uplne prvá skúsenosť so spodne kvaseným pivom. Svetlý ležiak  plzeňského typu  varený procesom KMV-I - (Kesselmaischeverfahren) dopadol napodiv veľmi uspokojivo. Po 4 týždňoch je cítiť, že je nezrelý, ale je svieži, mierne sladový a kyslý, no príjemne korenistý. Sme zvedaví, keď dozreje.

Tmavý ležiak (20.02.2011)
Varili sme tmavý ležiak. Spodné kvasenie bolo najprv pomalé, ale potom sa neuveriteľne rozbehlo. Je to naša druhá
(22.03.2013)
(25.05.2012)
(22.03.2012)
19.11.2011)
31.05.2011)
(17.05.2011)
(20.03.2011)
(20.02.2011)